Η καγκελάριος της Γερμανίας, που βγαίνει αποδυναμωμένη από την εκλογική μάχη στη χώρα της, χαιρέτισε τις προτάσεις του συμμάχου της, Μακρόν, ο οποίος από την Σορβόννη είχε ζητήσει ταχύτερη ενσωμάτωση εντός της Ένωσης, αλλά και μία κοινή αμυντική και οικονομική υπόσταση της Ε. Ε.
σπιτικο ψωμι θερμιδες
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Ταλίν για την ψηφιακή πολιτική-οικονομία, η Μέρκελ τόνισε πως θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα για να πεισθούν οι σκεπτικιστικές κυβερνήσεις της Ε. Ε. για τις ωφέλειες των διακηρύξεων του Γάλλου προέδρου. Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να συναντήσει και η ίδια στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που θα απαιτηθούν για την σύσταση της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης, καθώς ενδεχομένως συνεργαστεί με κόμματα που δεν ενστερνίζονται τις ιδέες του Μακρόν.
Παράλληλα, η καγκελάριος έκανε λόγο για άλλες προτεραιότητες, όπως η συμφωνία επί μίας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής παροχής ασύλου έως το τέλος του έτους.
σεμινάρια υποκριτικής για ερασιτέχνες
«Αυτό που με απασχολεί είναι να εντάξουμε στον διάλογο όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της ευρωζώνης», δήλωσε η Μέρκελ, σύμφωνα με το Reuters. Προσέθεσε δε πως θα εντάξει το θέμα των μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους δυνητικά συμμάχους της.
ψυξη απο κλιματιστικο συμπτωματα
Οι Φιλελεύθεροι του FDP εναντιώνονται στο «όραμα» του Μακρόν για ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, φοβούμενοι τις «εξολοθρευτικές» πρακτικές της Γαλλίας και γενικώς του νότου της Ευρώπης στην οικονομία.
(REUTERS/Ints Kalnins)
Αισιόδοξος ο Μακρόν, όμως...
«Το 2018 είναι χρονιά ευκαιριών για την Ευρωπαϊκή ατζέντα», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε δημοσιογράφους. Είναι η χρονιά που ακολουθεί τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Γερμανία, δηλαδή τις κυρίαρχες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπλοκ.
«Είμαστε πεπεισμένοι πως η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί μπροστά, ταχέως και δυναμικώς», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Δυστυχώς για τον ίδιο, πολλοί είναι οι ευρωπαίοι ηγέτες που διατηρούν τις αμφιβολίες τους σχετικά με την αναγκαιότητα νέων-φιλόδοξων πρότζεκτ. Αιχμή του προβληματισμού τους είναι το κατά πόσο οι ψηφοφόροι τους θα δεχθούν να παραχωρηθεί μέρος της εθνικής κυριαρχίας των χωρών τους, αλλά και η δυναμική των φωνών που ζητούν αποχώρηση από την Ένωση, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Μεγάλη Βρετανία, που ψήφισε ήδη την έξοδο, και την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος στη Γερμανία.
Ο Μακρόν χαιρέτισε τη δέσμευση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να τεθούν προς συζήτηση στην επόμενη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών, σε τρεις εβδομάδες, προτάσεις για σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα.
(REUTERS/Ints Kalnins)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου