Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

οπτικος στα αγγλικα

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 809 εκατ. ευρώ το 2017 (+5% σε ετήσια βάση), αντανακλώντας τη θετική επίδοση των καθαρών εσόδων από προμήθειες (+42% σε ετήσια βάση) και τη περιστολή των λειτουργικών δαπανών (-7% σε ετήσια βάση)


οπτικος στα αγγλικα

Οι εγχώριες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια αυξήθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 771 εκατ. ευρώ το 2017. Η συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανήλθε σε 4,2 δισ. ευρώ από το τέλος του 2015.


Οι καταθέσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 40,3 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 (+4,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), αντανακλώντας την αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά 1,7 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, λόγω της ευνοϊκής εποχικότητας και των εισροών καταθέσεων από επιχειρήσεις.


αρχαια κλιση σταδιον

Ο δείκτης CET1 ανέρχεται σε 17,0% και σε 16,7% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ. Για το 2018, ο δείκτης CET1 θα επηρεαστεί κατά περίπου 50 μονάδες βάσης από την υιοθέτηση του ΔΠΧΠ 9


φωτου βασιλειοσ

Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα του 2017 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, δήλωσε τα εξής:


«Σε μία χρονιά ανάπτυξης, αν και χαμηλότερης της αρχικά αναμενόμενης, για την ελληνική οικονομία, η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να ισχυροποιήσει τα αποτελέσματά της στους βασικούς τομείς των εγχώριων δραστηριοτήτων της, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τον ισολογισμό της.


Από πλευράς ρευστότητας, η Εθνική Τράπεζα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποδεσμεύτηκε από τον ELA στα τέλη Νοεμβρίου, αντανακλώντας την παραδοσιακά ισχυρή καταθετική βάση της Τράπεζας, κυρίως στις καταθέσεις χαμηλού κόστους, καθώς και τη ρευστότητα προερχόμενη από τις αποεπενδύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη δημιουργήσει σημαντικό απόθεμα ρευστότητας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην Εθνική Τράπεζα να αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις κατά τη διάρκεια του 2018.


Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, η Εθνική Τράπεζα κατόρθωσε να διατηρήσει σταθερό ρυθμό μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά την τελευταία διετία, επιτυγχάνοντας συνολική μείωση ευρώ4,2 δισ. από το τέλος του 2015, καλύπτοντας 50% του στόχου για το 2019. Το αποτέλεσμα αυτό υπερβαίνει τον στόχο που τέθηκε για το 2017 κατά ευρώ0,8 δισ., με την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να ανέρχεται σε 56% ή 61% μετά την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9, στα υψηλότερα επίπεδα του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Αυτό αντανακλά τη συντηρητική πολιτική προβλέψεων της Εθνικής Τράπεζας, θέτοντας τις βάσεις για την επίτευξη του στόχου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για το 2018.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου