Ο φορέας Εποπτείας Υλοποίησης και Διαχείρισης του πενταετούς αυτού προγράμματος είναι η διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ έχει χορηγήσει άδεια στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία για τη διενέργειά του.
Με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, θα υλοποιηθούν εργασίες τεκμηρίωσης, τοπογραφικές εργασίες, επιφανειακή έρευνα, γεωφυσική διασκόπηση, ανασκαφική έρευνα και κατάρτιση Σχεδίου Πλαισίου Παρεμβάσεων για την Προστασία και Διαχείριση της Ακρόπολης.
Η μυκηναϊκή ακρόπολη του Γλα είναι χτισμένη πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο στον ανατολικό μυχό του τεκτονικού βυθίσματος της Kωπαΐδας. Το πλάτωμα οχυρώθηκε στους μυκηναϊκούς χρόνους με ισχυρό κυκλώπειο τείχος, περικλείοντας έκταση που φτάνει τα 200 στρέμματα, δηλαδή δεκαπλάσια της Τίρυνθας και της Αθήνας και επταπλάσια των Μυκηνών.
Ο βράχος κατοικήθηκε για πρώτη φορά στη νεολιθική περίοδο, όταν η πεδιάδα ήταν λίμνη και ο ίδιος νησίδα. Οχυρώθηκε και κατοικήθηκε εκ νέου κατά τον 13ο αιώνα π. Χ., προκειμένου να αποτελέσει το οικονομοτεχνικό κέντρο λειτουργίας των αποστραγγιστικών έργων της λίμνης Κωπαΐδας, καθώς και ως σταθμός συγκέντρωσης των αυξημένων αγροτικών προϊόντων της περιοχής.
σκοπελοσ παραλια με αμμο
ταινιες τρομου ελληνικους υποτιτλους
κατεδαφιση παταριου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου