Για δυνητικά προβλήματα στη Θράκη από οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν προειδοποίησε την Αθήνα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, Ομάρ Τσελίκ, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
«Οι άνθρωποι αυτό δραστηριοποιούνται για να διαιρέσουν την τουρκική κοινότητα στη δυτική Θράκη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Τσελίκ μετά τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
παιχνιδια με μαγειρικη γλυκα
Προειδοποίησε, μάλιστα, πως οι γκιουλενιστές μπορεί να επιχειρήσουν να διασπείρουν ταραχές στους «ανάμεσα στους συμπατριώτες μας και την κοινότητά μας».
Η Τουρκία θεωρεί πως ο 75χρονος αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης Γκιουλέν είναι ο εγκέφαλος πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Ο Τούρκος υπουργός ρωτήθηκε και για την κατάληψη του χώρου όπου θα ανεγερθεί το τέμενος στον Βοτανικό, όπου συμμετέχουν και άτομα με στολές παραλλαγής, εκφράζοντας την έντονη ενόχληση της Άγκυρας και, εμμέσως, την προσδοκία της ότι το ζήτημα θα λυθεί.
μακαρονια φουρνου δρισκας
παιδικο θεατρο τερατα
Πιο συγκεκριμένα σημείωσε πως «σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, το τέμενος εξασφαλίζει την ειρήνη και την ηρεμία».
Πρακτικά, ο Τούρκος υπουργός έδωσε «κατευθύνσεις» στην ελληνική κυβέρνηση για το πώς να διαχειριστεί εσωτερικές καταστάσεις, χωρίς για άλλη μια φορά να λάβει απάντηση από την ελληνική πλευρά.
Αντιθέτως, την κοινή τους βούληση τους για περαιτέρω ενίσχυση και σύσφιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων επιβεβαίωσαν σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομάρ Τσελίκ.
Ο κ. Ξυδάκης δήλωσε πως εκλαμβάνει την επίσκεψη του Ομάρ Τσελίκ σαν ένα άγγελμα ειρήνης και φιλίας και σαν ένα έμπρακτο δείγμα ότι κρατάμε διαρκώς ανοιχτούς και ενεργούς τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού των διεθνών συνθηκών, σημειώνοντας πως «αυτό που περιμένουμε από την τουρκική κυβέρνηση και τον φίλο τουρκικό λαό είναι ο διαρκής και σταθερός σεβασμός των διεθνών συνθηκών και του πλαισίου εντός του οποίου συμβιώνουμε».
Από τη μεριά του, ο κ. Τσελίκ κόμισε μηνύματα ειρήνης, συνεργασίας και αδελφότητας και μίλησε με θερμά λόγια για τη φιλοξενία του, κάνοντας λόγο για εξαίρετη υποδοχή και θετική επίσκεψη. «Είμαστε σε μια φιλική χώρα, σε μια χώρα που είναι σύμμαχος μας και εν ονόματι του τουρκικού λαού κομίζω μηνύματα ειρήνης, συνεργασίας και αδελφότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επισήμανε πως «υποστηρίζουμε πάντα την Ελλάδα ως μια χώρα σταθερότητας και θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να συμβάλλουμε και στην ευμάρεια της». Δήλωσε, μάλιστα, την αισιοδοξία του ότι η φιλία και η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα βαίνει αυξανόμενη και σημείωσε πως «στο μέλλον θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να αυξήσουμε τα επίπεδα συνεργασίας και να συμβάλλουμε αμφότεροι στην αύξηση του επιπέδου ευημερίας και των δύο λαών».
Ο Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε το προσφυγικό ως τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και εξαιρετικά μεγάλες και δύσκολες τις μεταναστευτικές ροές, και τόνισε πως η ΕΕ έχει αφήσει την Ελλάδα και την Τουρκία μόνες τους να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο θέμα. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, επέκρινε την ΕΕ υποστηρίζοντας πως δεν έχει κάνει τα δέοντα και δεν έχει πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να στηρίξει την Τουρκία και τόνισε την ανάγκη σύσσωμη η παγκόσμια κοινότητα να δράσει για να αντιμετωπιστεί αυτό το ανθρώπινο δράμα.
Σε ό, τι αφορά το θέμα απελευθέρωσης της βίζας εκ μέρους της Τουρκίας, ο κ. Ξυδάκης διατύπωσε τη θέση πως «η Ελλάδα υποστηρίζει την απελευθέρωση της βίζας και ζητεί και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την παράταση του πιλοτικού προγράμματος τουριστικών θεωρήσεων, που αφορά κυρίως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν δείξει ότι με μεγάλη ασφάλεια και με μεγάλο όφελος και για τους λαούς και για το πνεύμα ελεύθερης κίνησης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα έχει λειτουργήσει».
Ο κ. Τσελίκ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την ελληνική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών για την απερίφραστη και άμεση υποστήριξη που παρείχαν στη δημοκρατικά εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Τουρκίας, όταν έγινε η «ατυχής απόπειρα πραξικοπήματος». Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος υπουργός ζήτησε την επιστροφή των 8 Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα ζητώντας πολιτικό άσυλο, εκφράζοντας παράλληλα τον σεβασμό στην ελληνική νομοθεσία και ότι θα αναμένουν «να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν όλες οι διαδικασίες και να επιστραφούν στην Τουρκία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου